Przepis:
Składniki:
-430 g mąki bezglutenowej,
-trzy łyżki siemienia lnianego,
-trzy łyżki łuskanego słonecznika,
-dwie łyżki sezamu,
-łyżka pestek z dyni,
-3/4 łyżki soli,
-dwie łyżki cukru,
-25 g świeżych drożdży,
-600 ml letniej wody.
Przygotowanie: - piekarnik rozgrzej do 230 C góra -dół.
Wszystkie składniki suche umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać.
drożdże wymieszaj z wodą , oliwą i solą.
połącz wszystko ze sobą i odstaw przykryte do wyrośnięcia na jakieś 25 minut.
po tym czasie jeszcze raz wymieszaj ponownie masę.
Przełóż masę do dużej foremki i przykryj folią spożywczą.
Po 30 minutach lub kiedy powiększy objętość i dojdzie do rantu foremki.
wstaw foremkę do piekarnika.
Piecz około 50 minut.
ps. można posmarować już wyrośnięte ciasto mlekiem i posypać siemię lnianym.