03 grudnia 2023

Przepis:

 

Składniki: 

 

-430 g mąki bezglutenowej, 

-trzy łyżki siemienia lnianego, 

-trzy łyżki łuskanego słonecznika,

-dwie łyżki sezamu, 

-łyżka pestek z dyni, 

-3/4 łyżki soli, 

-dwie łyżki cukru, 

-25 g świeżych drożdży, 

-600 ml letniej wody.

 

Przygotowanie: - piekarnik rozgrzej do 230 C góra -dół.

 

 

Wszystkie składniki suche umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać.

drożdże wymieszaj z wodą , oliwą i solą.

połącz wszystko ze sobą i odstaw przykryte do wyrośnięcia na jakieś 25 minut.

po tym czasie jeszcze raz wymieszaj ponownie masę.

Przełóż masę do dużej foremki i przykryj folią spożywczą. 

Po 30 minutach lub kiedy powiększy objętość i  dojdzie do rantu foremki.

wstaw foremkę do piekarnika.

 

Piecz około 50 minut. 

 

ps. można posmarować już wyrośnięte ciasto mlekiem i posypać siemię lnianym.

 

 

chleb bezglutenowy :)